diumenge, 8 de juliol del 2012

Soldadets retallables


El govern britànic acaba d'anunciar que els seus exèrcits faran la major retallada de soldats de les últimes dècades. En total, les forces armades britàniques eliminaran durant els propers 8 anys 17 grans unitats, entre les que destaquen quatre batallons complets. Parlant clar: es desfaran de 20.000 soldats i passaran de 102.000 a 82.000.
I mentrestant, què passa a Espanya? Doncs que les forces armades en tenen 157.933. És a dir, que tot i tenir 16 milions d'habitants menys, tindrem 75.933 soldats més. Pràcticament el doble que els britànics. I seguim creixent: en la última dècada els efectius de les forces armades espanyoles han augmentat un 10%.
Entre els qui defensen aquesta desproporció hi ha un argument que apareix sempre: amb la d'aturats que tenim, només ens faltaria enviar a l'atur a la meitat de l'exèrcit! D'acord, però... i si amb els diners que ens estalviéssim contractéssim 75.933 metges, mestres, bombers o forestals?

Fonts:

  1. L'anunci de la retallada de soldats al Regne Unit: http://www.elmundo.es/elmundo/2012/07/05/internacional/1341495305.html
  2. Població comparada dels dos països: http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Pa%C3%ADses_por_poblaci%C3%B3n
  3. El número total de militars espanyols l'hem tret d'aquestes dues estadístiques publicades el 2011 pel Ministeri de Defensa:
    
    
    
    

diumenge, 1 de juliol del 2012

La petjada hídrica dels espanyols


La major part de l'aigua que consumim no l'arribem a veure mai. Fa prop d'un any, en un post publicat en aquest blog, parlàvem de conceptes com aigua virtual i petjada hídrica. Dèiem, resumint, que l'aigua que surt de l'aixeta de casa és només una petita part de la que consumim: la major part és la que s'utilitza per cultivar el nostre menjar, engreixar el bestiar, per fabricar la roba, el cotxe, l'ordinador o les ulleres que portem, o fins i tot per construir la nostra casa i posar benzina als nostres vehicles. Tota aquesta aigua reunida és el que coneixem com a petjada hídrica: l'impacte que, pel simple fet d'existir, tenim sobre els recursos hidràulics del planeta.
Un estudi recent ha quantificat aquesta petjada. La mitjana mundial (calculada durant el període que va del 1996 al 2005) és de 1.385 m3 l'any per cada persona. Com sempre que hi ha xifres tan altes, el millor és comparar-les amb alguna cosa que coneguem una mica més, i això és el que ha fet Clemente Álvarez, autor de l'interessantíssim blog Ecolaboratorio: si tenim en compte que en un camió cisterna de mida mitjana hi caben uns 15 m3 d'aigua, caldrien 92 camions per transportar l'aigua que utilitza cada ésser humà durant un any.
L'estudi dóna una dada encara més impactant: Espanya està entre els cinc països amb una petjada hídrica més alta. Concretament, la despesa en aigua per habitant és de 2.461 m3 anuals. O el que és el mateix, 164 camions cisterna. Pràcticament el doble que la mitjana mundial.
Si tenim en compte que el 92% de la petjada hídrica mundial està relacionada amb el que mengem, potser ha arribat l'hora de canviar d'hàbits. Dues dades a tenir en compte pels qui vulguin començar a fer canvis en la seva alimentació:
  • Amb diferència, el producte que més aigua consumeix és la carn. Per exemple, cal 15 vegades més aigua per obtenir cent grams de vedella que cent grams de patates. Potser no cal menjar-ne cada dia...
  • No només hem de fixar-nos en què consumim; també és important el lloc on s'ha produït, perquè el transport també té un impacte molt fort i necessita molta aigua virtual. Busca aliments produïts prop de casa teva.

Fonts:

  1. Post de Donant dades sobre l'aigua virtual: http://www.donantdades.com/2011/05/aigua-virtual.html
  2. Què és l'aigua virtual: http://ca.wikipedia.org/wiki/Aigua_virtual
  3. Què és la petjada hídrica: http://www.huellahidrica.org/index.php?page=files/home
  4. Estudi The water footprint of humanity: http://www.pnas.org/content/early/2012/02/06/1109936109.abstract
  5. Més informació sobre l'estudi: http://blogs.elpais.com/eco-lab/2012/02/los-164-camiones-de-agua-anuales-por-cada-espanol.html#more
  6. Post de Donant dades sobre l'impacte ambiental del consum de carn: http://www.donantdades.com/2011/04/sobrevivim-gracies-als-vegetarians.html
  7. Post de Donant dades sobre el transport d'aliments: http://www.donantdades.com/2012/05/aliments-del-mes-enlla.html