diumenge, 22 d’agost del 2010

Quants països hi ha al món?


En teoria hauria de ser fàcil saber quants països hi ha: n'hi hauria d'haver prou amb agafar un atles o una enciclopèdia i comptar-los. El problema és que hi ha molts territoris que no tenen un estatus gaire definit, o que no estan acceptats per la comunitat internacional tot i ser estats independents, com el cas de Taiwan, que tot i ser un país absolutament independent des de 1949 ni l'ONU ni la majoria d'estats del món no l'han reconegut per culpa de les pressions de la Xina, que el considera un territori rebel del seu propi país.
Ni tan sols l'ONU no s'atreveix a comptabilitzar els països que hi ha al món, i al seu web diu que "[per dir quants països hi ha] no som cap autoritat en la matèria. La millor opció és visitar una biblioteca de la seva àrea, consultar una enciclopèdia o un almanac mundial". I això és el que hem fet.
Al món hi ha 193 estats reconeguts per tothom: els 192 que formen l'ONU i un altre, el Vaticà, que tot i que és observador permanent a les Nacions Unides no en forma part.
A banda d'aquests estats reconeguts per tothom, hi ha un bon nombre de països, independents o no, que reclamen aquest estatus. Cada llista i cada autor dóna una xifra diferent, la més alta de les quals és de 50, que units als 193 anteriors dóna un total de 243 països.
D'aquests, 9 o 10 són estats plenament sobirans tot i no tenir un reconeixement internacional, com Taiwan (reconegut només per 24 estats), la part turca de Xipre (només reconegut per Turquia però independent de facto), l'Estat de Palestina als territoris de Gaza i Cisjordània (reconegut per 92 estats), Kosovo (reconegut per més d'un terç dels membres de l'ONU però no per Espanya) o Ossètia del Sud.
A banda, hi ha una quarantena de regions habitades que depenen d'altres països però estan o bé en tràmits per esdevenir independents, com Groenlàndia i les illes Fèroe de Dinamarca,  o bé tenen un estatus propi, com les possessions d'ultramar d'alguns països europeus que han passat de ser colònies a ser territoris més o menys autònoms però que encara formen part de les seves metròpolis. A més, a la llista hi apareixen alguns casos especials com les illes Cook, lliurement associades a Nova Zelanda, o les regions administratives especials de Hong Kong i Macau, reconegudes pels tractats internacionals.
Per últim, cal tenir en compte que al món, actualment, hi ha molts estats amb territoris que volen la independència i que és possible que alguns d'aquests entrin, en els propers anys, en les llistes de nous països.
Vist així, no és estrany que fins i tot l'ONU es renti les mans a l'hora de dir quants països hi ha al món.

Fonts:

  1.  http://www.un.org/es/
  2.  http://www.un.org/spanish/geninfo/faq/faq.html
 

10 comentaris:

  1. Voldria puntualitzar algunes coses. Els 192 membres de l'ONU no estan pas reconeguts per tothom: Israel, per exemple, no està reconegut per uns altres 20 estats. Xipre no està reconegut per Turquia, i les dues Corees no es reconeixen mútuament.

    Entre els estats parcialment reconeguts també hi hauríeu de comptar Abkhàzia i el Sàhara Occidental.

    Tota aquesta informació la podeu trobar aquí:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Unrecognized_states

    ResponElimina
  2. Esperem que ben aviat en puguem afegir un a la llista: Catalunya.

    ResponElimina
  3. Axí m'agrada: catalunya independent!!!!!

    ResponElimina
  4. CATALUNYA INDEPENDENT HO ACONSEGUIREM!!!!!

    ResponElimina
  5. Visca Catalunya Independent!!!!

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. RA la mierda la independència joder solo traerá más que problemas, todos lo catalanes que os follen hijos de puta!!!

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.