diumenge, 12 de desembre del 2010

La Segona Guerra Mundial no s'ha acabat encara

Els llibres d'història acostumen a dir que la Segona Guerra Mundial es va acabar el 2 de setembre del 1945, el dia en què els japonesos van signar el document de rendició davant dels aliats. D'altres afirmen que va ser el 14 d'agost, dia en què es van rendir, tot i que encara passessin un parell de setmanes abans que el tractat de rendició estigués redactat i signat. Pels soviètics, en canvi, la guerra s'acabà el 9 de maig del 1945, el Dia de la Victòria a la URSS. I de dates n'hi ha moltes més: el 8 de maig, dia en què els aliats van celebrar el Dia de la Victòria a Europa, el 12 de maig, en què els últims soldats alemanys es van rendir a Praga, el 9 de setembre, en què els últims soldats japonesos es van rendir a la Xina...
A la majoria de guerres passa el mateix: una cosa és la fi oficial dels combats, una altra la signatura de la pau i una altra la fi real dels combats més enllà del que diguin els estats majors dels exèrcits. I escollir una d'aquestes dates com la principal, la que sortirà als llibres d'història, no deixa de ser una convenció.
Però en el cas de la Segona Guerra Mundial cal afegir-hi una altra complicació: encara que sembli mentida, Rússia i el Japó encara no han signat la pau i, per tant, jurídicament la Segona Guerra Mundial encara no s'ha acabat. La cosa va anar així: l'agost del 1945 les tropes soviètiques van ocupar l'arxipèlag de les Kurils, al nord del Japó, que actualment forma part de la província (oblast) de Sakhalin de la Federació Russa. Aquestes illes havien estat cedides al Japó el 1875 però durant la conferència de Jalta en què els EUA i la URSS es repartiren el món es va decidir que aquestes illes formessin part del botí dels soviètics. A partir d'aquí, la cosa es complica. El 1951 els japonesos renuncien formalment a les illes en el tractat de pau de San Francisco, però com que els soviètics no signen el tractat, cinc anys més tard el Japó se'n desdiu i reclama l'arxipèlag, que anomena "territoris del Nord". Des de llavors hi ha hagut un munt d'intents de signar un tractat entre els dos països que marqués la fi jurídica de la guerra i atribuís les illes a un o altre, però sense resultats. Amb la desaparició de l'URSS, ni Ieltsin ni Putin no han canviat de parer i el problema de les Kurils sembla que va per llarg.
És penós que dos països no puguin seure en una taula per evitar començar una guerra, però encara és més penós que no puguin seure a negociar per acabar-la.

Fonts:
  1. Mapa de les illes Kurils: http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/japan_ussr_rel88.jpg
  2. La disputa de les illes Kurils: http://www1.american.edu/ted/ice/kurile.htm
  3. Els territoris del Nord (versió japonesa): http://www.mofa.go.jp/region/europe/russia/territory/
  4. Documental sobre la disputa (26 min): http://www.forcedmigration.org/video/chishima/media/
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.