diumenge, 19 de juny del 2011

La pau pot ser mesurada?


Durant segles s'ha considerat que la pau és, senzillament, l'absència de guerra. De fet, la major part de diccionaris actuals en donen aquesta definició. Però poc a poc hem anat entenent que no és el mateix la pau que gaudeixen a Finlàndia que la d'Etiòpia o Haití, per posar dos exemples, i que hi ha societats amb "més pau" que d'altres. La pau, doncs, no és només l'absència de conflictes sinó també els valors, actituds i comportaments amb què les societats solucionen els seus problemes renunciant a qualsevol tipus de violència. 
Des del 2007, una sèrie d'instituts per la pau i think tanks, amb la col·laboració de la Universitat de Sidney i el setmanari britànic The Economist elaboren un rànquing (el Global Peace Index) amb els països ordenats segons el seu nivell de pau. Per fer aquesta llista tenen en compte 24 factors, el primer dels quals és l'absència de conflictes armats interns o externs, però on també es té en compte la relació amb els estats veïns, el nivell de desconfiança dels ciutadans cap a altres ciutadans, la inestabilitat política, el número d'homicidis o de persones empresonades, la despesa militar en relació amb el PIB o la facilitat per aconseguir una arma, entre d'altres. Seguint aquest índex podem veure que el 2011 els països més pacífics eren Islàndia, Nova Zelanda, el Japó, Dinamarca i la República Txeca, i els menys pacífics Corea del Nord, l'Afganistan, el Sudan, l'Iraq i Somàlia. Espanya està al lloc 28 de 153, per sota d'Hongria i Taiwan i per sobre de França i els Estats Units, que ocupa el lloc 82.
Tres conclusions molt interessants que han sortit d'aquest treball:
- els nivells de pau estan directament relacionats amb els nivells d'ingressos, d'educació i d'integració regional.
- En els països més pacífics hi ha els nivells més alts de transparència i els més baixos de corrupció.
- Els països petits, estables i que pertanyen a blocs regionals tenen puntuacions més altes.
En els darrers anys estem avançant cap a una nova cultura de la pau però encara ens queda molta feina per desterrar els conflictes violents del nostre dia a dia; tot just estem aprenent a fer els primers passos. Per fer-los, cal tenir en compte que, com deia Gandhi, "no hi ha un camí cap a la pau, la pau és el camí".

Fonts:

  1. Definició de "pau" al diccionari: http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0101136
  2. El web de Global Peace Index: http://www.visionofhumanity.org/info-center/global-peace-index-2011/
  3. L'informe del 2011: http://www.visionofhumanity.org/wp-content/uploads/2011/05/2011-GPI-Results-Report-Final.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.