dilluns, 5 de setembre del 2011

Espècies invasores


Cada  any, noves espècies d'animals i vegetals entren a la llista d'espècies en perill d'extinció.
El nostre planeta ja ha patit cinc grans extincions en la seva història i sembla que ara ens trobem immersos en la sisena. Les cinc primeres no van ser culpa nostra (bàsicament perquè no hi érem), però sembla ser que aquesta d'ara sí que ho és.
Però avui no us volem parlar de les espècies que estan en perill d'extinció, sinó tot el contrari: de les espècies invasores que, per culpa nostra, s'estan extenent tant que s'han convertit en una amenaça per la biodiversitat del planeta. Fins no fa gaire, els oceans i les muntanyes eren fronteres naturals que impedien (o posaven molt difícil) que algunes espècies s'estenguessin per tot el planeta, però actualment això ja no és un impediment. Algunes espècies, amb la nostra ajuda, han envaït ecosistemes nous fins al punt de posar en perill la resta d'espècies i l'ecosistema sencer.
Per tal de conscienciar sobre la importància i la complexitat d'aquestes invasions, el Grup Especialista d'Espècies Invasores (GEEI), que pertany a la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), elabora un llistat amb cent d'aquestes espècies invasores que amenacen la biodiversitat. A la llista no hi són totes, i les que hi apareixen ni tan sols no són les cent més perilloses, sinó que hi trobem cent exemples il·lustratius el més variats possible. El fet que una espècie no surti a la llista no significa que no sigui perillosa.
La llista hauria de ser de lectura obligatòria a les escoles, no només perquè tothom conegui els noms de les cent espècies sinó sobretot per entendre com és de fàcil destruir un ecosistema, fins i tot sense fer-ho amb mala fe.
Us posarem un parell d'exemples perquè veieu de què us estem parlant.
- Als anys 50 la sobreexplotació pesquera amenaçava amb deixar sense peixos el llac Victòria i per evitar-ho s'hi va introduir la perca del Nil. Per tal d'assecar els peixos, més greixosos que els que hi havia abans, es feien grans fogueres que van desforestar els boscos propers. Aquesta desforestació va fer que les pluges arrosseguessin molts residus cap al llac, cosa que va fer provocar una invasió d'algues i de jacints d'aigua, una altra espècie de la llista. Resultat: més de 200 espècies de peixos i moltes plantes han desaparegut del llac i les perques i els jacints ho colonitzen tot.
- La tortuga d'orelles vermelles, en els últims decennis, s'ha convertit en un dels animals domèstics més comercialitzats del mercat. Sí, ho heu endevinat, són aquelles tortuguetes petites d'aquari tan mones. I quan la gent se'n cansa, van a parar al clavegueram (o al riu, si els seus amos són una miqueta més sensibles). Us podeu imaginar la resta: són omnívors i depreden els petits invertebrats i plantes dels ecosistemes on van a parar, a més de transmetre malalties. I com que aquests invertebrats i plantes són el menjar d'altres espècies, afecta a tot l'ecosistema.
A banda d'aquestes dues, si consulteu la llista hi trobareu el porc senglar, el cérvol, el conill, cinc espècies de formigues, el gripau gegant, l'acàcia negra, el pi marítim o el musclo. Quan l'hem llegit només hi hem trobat a faltar una espècie, probablement la més invasora: nosaltres.

Fonts:

  1. Llista vermella d'espècies en perill d'extinció de la UICN: http://www.iucnredlist.org/
  2. Les grans extincions: http://ca.wikipedia.org/wiki/Grans_Extincions
  3. Què és una espècie invasora: http://ca.wikipedia.org/wiki/Esp%C3%A8cie_invasora
  4. El Grup Especialista d'Espècies Invasores (GEEI) de la UICN: http://www.issg.org/
  5. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN): http://www.iucn.org/es/
  6. La llista de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials del món: http://data.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/2000-126-Es.pdf
  7. La perca del Nil: http://es.wikipedia.org/wiki/Lates_niloticus
  8. Jacint d'aigua: http://es.wikipedia.org/wiki/Jacinto_de_agua
  9. La tortuga d'orelles vermelles: http://ca.wikipedia.org/wiki/Tortuga_d%27orelles_vermelles



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.