Els camps de golf i les pistes d'esquí són els terrenys esportius amb un impacte ambiental més potent. A simple vista ningú no ho diria, perquè semblen zones absolutament verdes (o blanques), molt més "naturals" que un camp de bàsquet. Però la seva construcció enmig de zones "realment" verdes i la ingent quantitat d'aigua que necessiten pel seu manteniment les converteix en depredadores del medi ambient.
Dues dades per entendre el volum d'aigua que es necessita per mantenir un camp de golf:
Dues dades per entendre el volum d'aigua que es necessita per mantenir un camp de golf:
- Segons WWF/Adena, un camp de golf en zona mediterrània gasta el volum d'aigua equivalent a una ciutat de 12.000 habitants.
- Només als Estats Units es fan servir 7.800 milions de litres d'aigua diaris per regar camps de golf. Si tenim en compte que la població del país és d'uns 310 milions de persones, surt a més de 25 litres diaris per persona destinats a mantenir camps de golf.
En els últims anys s'han estudiat algunes solucions a aquest problema, com ara la introducció de gespa del gènere Paspalum, que es pot regar amb aigua salada i aguanta bé la set, però hi ha una solució molt més senzilla, sostenible i econòmica: buscar una altra manera de passar una bona estona fent esport.
Fonts:
Fonts:
- La dada de WWF/Adena: http://mediterranean.panda.org/?14176/Mediterranean-water-resources-threatened-by-expanding-tourism
- La dada sobre l'aigua usada als camps de golf dels EUA l'hem tret de l'edició impresa en castellà de la revista National Geographic de l'abril de 2010: http://www.nationalgeographic.com.es/
- Població dels EUA: http://ca.wikipedia.org/wiki/Estats_Units_d%27Am%C3%A8rica
- Poàcies del gènere Paspalum: http://ca.wikipedia.org/wiki/Paspalum
És un esport que es va crear a Escòcia, on les condicions meteorològiques són molt més aptes. Crec que a altres països s'hauria d'haver jugat en el terreny natural.
ResponElimina