diumenge, 2 de setembre del 2012

La diversitat lingüística de Nova Guinea


La nostra llengua pertany a la família de llengües indoeuropees, com el francès, el persa, l'urdú, el rus, el grec o el bengalí. És la família lingüística més parlada al món: la llengua materna de la meitat dels habitants del planeta pertany a aquest grup. Però de les prop de 7.000 llengües vives que hi ha al món, només un 6,5% (unes 450) pertanyen a aquesta família. És, relativament, una família amb poques llengües i molts parlants.
A l'illa de Nova Guinea hi passa tot el contrari: està plena de llengües que tenen pocs parlants. És la zona del planeta amb més diversitat lingüística, amb molta diferència, tot i que no arriba als vuit milions d'habitants.
Nova Guinea és la segona illa més gran del món després de Groenlàndia (Austràlia es considera un continent). Té 786.000 km2: la mida de Turquia o d'una vegada i mitja Espanya. La meitat occidental de l'illa pertany a Indonèsia i la meitat oriental és un estat independent des del 1975: Papua Nova Guinea.
Segons la publicació Ethnologue: Languages of the World, un dels principals referents en aquest camp, en aquesta illa s'hi parlen 1.073 llengües, 826 a Papua Nova Guinea i 257 a la part occidental de l'illa. Això significa més d'un 15% de les 6.909 llengües vives que té censades aquesta publicació arreu del planeta.
La major part d'aquestes llengües pertanyen al grup de llengües austronèsies i al grup de llengües papús, que són el segon i tercer grup lingüístic amb més llengües després del grup de llengües nigerocongoleses.
A Espanya tenim menys d'una dotzena de llengües autòctones, de les quals només cinc són cooficials. Però així i tot, a força gent li sembla que "tanta diversitat lingüística" és un problema. Què deuen pensar els habitants de Nova Guinea d'un país com el nostre?

Fonts:
  1. Les llengües indoeuropees: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/IndoEuropeanTree.svg
  2. L'illa de Nova Guinea: http://goo.gl/maps/TaC0h
  3. Llistat de països per superfície: http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_pa%C3%AFsos_per_superf%C3%ADcie
  4. Indonèsia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Indon%C3%A8sia
  5. Papua Nova Guinea: http://ca.wikipedia.org/wiki/Papua_Nova_Guinea
  6. Web de Ethnologue: Languages of the World: http://www.ethnologue.com/
  7. Grup de llengües austronèsies: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lleng%C3%BCes_austron%C3%A8sies
  8. Grup de llengües papús: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lleng%C3%BCes_pap%C3%BAs
  9. Les llengües d'Espanya: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lleng%C3%BCes_d%27Espanya

     
      
      
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.