diumenge, 21 d’octubre del 2012

Un planeta viu


Amb més de cinc milions de membres, el Fons Mundial per la Natura (WWF per les seves sigles en anglès) és la major organització conservacionista del món.
Durant la primavera del 2012, quan es va filtrar l'accident del rei Joan Carles a Botswana mentre caçava elefants, l'ONG va rebre moltes crítiques per tenir a un caçador habitual com a president d'honor de la secció espanyola d'una organització per a la preservació de la vida salvatge. La pressió va ser tan forta que, al juliol, una assemblea extraordinària va decidir retirar-li el títol honorífic al rei amb un 94% de socis a favor. Així i tot, l'organització havia patit un cop molt dur contra la seva imatge i alguns socis es van donar de baixa.
El lligam de WWF amb les cases reials ve de lluny. Un dels fundadors fou el príncep consort dels Països Baixos Bernat de Lippe-Biestfeld, i l'actual president és el príncep Carles d'Anglaterra. És una qüestió de projecció internacional i d'assegurar-se que els seus actes i campanyes no només apareixeran a les revistes sobre medi ambient sinó fins i tot a la premsa rosa, on poden arribar a molta més gent. Una mica com el que passa amb els ambaixadors de bona voluntat.
Però més enllà d'aquest fet més o menys discutit, la tasca de WWF és immensa. Creen i gestionen àrees protegides, tiren endavant campanyes per protegir espècies, col·laboren amb comunitats indígenes per a la conservació dels seus territoris, etc. En total, tenen més de 1.200 projectes a tot el món.
A banda del treball de camp, també realitzen una magnífica tasca de divulgació dels problemes ambientals del nostre planeta. Són els autors, entre altres, d'un informe anomenat Planeta Viu que analitza l'estat del planeta i aporta un munt de dades i propostes de futur. Llegir-lo és una bona manera de veure com estem i a quins problemes ens enfrontem. I, sobretot, d'adonar-se que no podem seguir com fins ara: o reduïm el nostre impacte sobre el medi ambient o tenim un futur bastant negre.
Algunes dades tretes de l'informe per animar-vos a llegir-lo:
  • La biodiversitat de la Terra en els últims 35 anys ha disminuït un 30%.
  • El nostre consum actual de matèries primeres excedeix en un 50% la capacitat regeneradora del planeta. Vivim en un sol planeta, però en consumim un i mig.
  • La desforestació i la degradació dels boscos són la causa del 20% de les nostres emissions de CO2 a l'atmosfera.
  • Només una tercera part dels rius de més de 1.000 km del planeta flueixen lliurement, sense preses.
  • En els últims 50 anys, les captures globals de peixos marins han augmentat cinc vegades. Moltes espècies estan sobreexplotades.
  • Les últimes dècades han sigut més càlides que qualsevol altre període comparable dels últims 400 anys.

Fonts:
  1. El Fons Mundial per la Natura (WWF): http://ca.wikipedia.org/wiki/Fons_Mundial_per_la_Natura
  2. WWF treu la presidència d'honor de l'ONG a Espanya al rei Joan Carles: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2012/07/21/actualidad/1342865223_298426.html
  3. Ambaixadors de bona voluntat: http://www.donantdades.com/2011/07/ambaixadors-de-bona-voluntat.html
  4. Informe Planeta Viu 2012: http://www.wwf.es/noticias/informes_y_publicaciones/informe_planeta_vivo_2012/

      
      
      
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.