dilluns, 4 de març del 2013

Què ens preocupa?

(Cliqueu sobre la taula per veure-la més gran)

Comparant les enquestes que el Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) fa cada any, és possible veure com evolucionen les preocupacions dels espanyols. A finals del 2012 s'ha publicat la cinquena enquesta d'actituds envers la immigració, que en la seva primera pregunta demana quin és el principal problema que existeix a Espanya segons els ciutadans enquestats.
Si comparem aquesta enquesta amb la que es va fer el setembre del 2008, tot just al començament de la crisi, hi trobarem canvis molt interessants. Tant en una com en l'altra es va fer exactament la mateixa pregunta ("Segons vostè, quin creu que és el principal problema que existeix actualment a Espanya?") i es van oferir les mateixes 35 respostes perquè l'entrevistat escollís.
A continuació, us exposem algunes coses interessants que n'hem tret de comparar totes dues enquestes:
  • Els dos temes que més preocupen els espanyols, tant ara com fa quatre anys i mig, són l'atur i els problemes econòmics. Ara bé, llavors l'atur era el segon problema, votat per un 56,1% dels enquestats, i ara és el primer, amb el 85,8% dels vots.
  • Això contrasta amb la preocupació per la qualitat del lloc de treball, que cau en picat, passant de la posició 8 a la 16. Sembla que la por a l'atur fa que acceptem molt més la precarietat laboral.
  • L'estat de la sanitat preocupa cada cop més: en quatre anys ha passat de ser el problema número 11, amb un 3,3% dels vots, al número 4, amb un 9,1%. L'educació també preocupa més ara que fa quatre anys i ha guanyat dues posicions, passant del número 9 al 7.
  • La corrupció i el frau també han guanyat importància. Han passat del lloc número 22 (de 35 temes proposats), al número 9. La classe política i els partits polítics, que ocupaven el lloc número 7, han pujat fins al 3: s'ha convertit en una de les principals preocupacions dels ciutadans.
  • El terrorisme d'ETA, que ocupava el lloc número 3, baixa fins al 12. El terrorisme internacional passa de la posició 32 a la 31.
  • Els nacionalismes, per més que es digui, no són un gran problema pels espanyols: passen de la posició 24 a la 25.
  • Els problemes mediambientals, que sembla que no preocupaven gaire, encara preocupen menys. Han passat del lloc 20 al 22.
  • Les guerres, tot i que avancen un punt, també queden molt lluny en la llista de preocupacions dels ciutadans: passen de la posició 33 a la 32.
  • Amb la immigració passa una cosa curiosa. Tot i que els espanyols la situen com a un dels problemes importants (passa de la posició número 4 a la 5), no consideren que el racisme també sigui un gran problema (passa del 25 al 28, amb només un 0,2% dels enquestats).
  • Els problemes relacionats amb la dona són els que surten més malparats. Passen de la posició 29 a la 35. És a dir, que dels problemes de la llista és el que menys preocupa als espanyols. I pel que fa a la violència contra la dona, passa del 19 al 20.
Quines conclusions en traieu?

Fonts:
  1. Enquestes monogràfiques del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS): http://www.cis.es/cis/opencms/CA/busqueda.jsp?&query=actitudes%20hacia%20la%20inmigraci%C3%B3n&btnBuscar=Buscar
  2. Enquesta "Actitudes hacia la inmigración" del 2012: http://www.cis.es/cis/opencm/CA/1_encuestas/estudios/listaMuestras.jsp?&estudio=13264
  3. Enquesta "Actitudes hacia la inmigración" del 2008: http://www.cis.es/cis/opencm/CA/1_encuestas/estudios/listaMuestras.jsp?&estudio=9680
    
    
  
    

1 comentari:

  1. Les dades no semblen molt coherents. Diu "El principal problema", cosa que implica que cada persona només en pot triar un. A més, al final diu que el total és "100%", cosa que també implica que cada persona només tria un problema. Però només les dues primeres xifres sumen gairebé 140%, per tant, aquest total de 100% és fals. Potser poden triar dos problemes (i la suma és de 200%)?

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.