L'última setmana de l'any els mitjans de comunicació sempre s'omplen de llistes: les notícies més importants de l'any, les millors pel·lícules, els millors llibres, els millors gols o els famosos més guapos i guapes.
De totes aquestes llistes, una de les que més crida l'atenció és la que publica la revista Forbes sobre els homes més rics del món (i diem "homes" expressament, perquè entre els cinquanta primers només hi hem comptat quatre dones). La resta de mitjans sempre se'n fan ressò perquè és un tema que generalment interessa tot tipus de lectors. Així doncs, cada Nadal se'ns recorda que els tres homes més rics del món són el mexicà Carlos Slim i els nord-americans Bill Gates i Warren Buffett, o que Amancio Ortega, el propietari de Zara, és el més ric d'Espanya i cinquè del món.
El que no s'acostuma a posar mai en dubte és la legitimitat d'aquestes fortunes. I tampoc es diu que, per separat, qualsevol dels tres homes més rics té un patrimoni superior als 44 mil milions de dòlars, quantitat que la FAO considera que seria suficient per acabar amb la fam al món durant un any. Entre els cinc primers (Amancio Ortega inclòs), tenen prou diners com per acabar amb la fam durant sis anys.
Normalment, aquest tipus de comparacions solen ser titllades de demagògiques amb l'argument que les coses no són tan senzilles. Però en aquest cas sí que ho són. Només que una d'aquestes persones decidís fer les coses d'una altra manera es podrien dur a terme grans canvis. Ara, si han arribat on han arribat és perquè no tenen cap intenció de fer-ho.
Fonts:
- La revista Forbes: http://ca.wikipedia.org/wiki/Forbes
- La llista Forbes de les persones més riques del món: http://www.forbes.com/billionaires/list/
- Un post de Donant dades sobre el que costaria eradicar la fam al món: http://www.donantdades.com/2010/11/que-costaria-acabar-amb-la-fam-al-mon.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.